tisdag 26 augusti 2014

den sista blåa

Det är redan en tid sedan jag fick hemma denna blåa kivi. Detta är den sista blåa i min samling: taivaansininen (skyblue). Den här är ganska så dyr, men jag gjorde ett riktigt fynd. Jag hittade en annons på tradera som innehöll två likadana. Jag var inte hundra att det var rätt färg, men jag chansade. Vilken lycka när det sen visade sig vara rätt. Jag betalade 73e för båda med frakt från Sverige. Eftersom jag bara behöver en satte jag den andra på huuto.net och fick 91e för den, det kallar jag business.


Taivaansininen är i färgen väldigt lik gamlare och nyare ljusblå. Gamlare ljusblå är ljusast och taivaansininen är mörkast, men man behöver nästan ha dem bredvid varandra alla tre för att veta vilken som är vilken.



På den här bilden syns det att taivaansininen är mörkare än de andra.

måndag 25 augusti 2014

chokladrussinmuffins

Fastän det har varit bärtider har jag ändå bakat en del. Maken har ju födelsedag om en vecka så något gott till det behöver finnas. Dessutom är det andra roligheter på kommande.


Chokladrussinmuffinsen blev riktigt saftiga och goda. Jag tänker servera dem nog med någon sorts frosting. Vad vet jag inte ännu, det beror på vad annat jag bjuder på.


tisdag 19 augusti 2014

Nu är det bärtider


eller den tiden börjar så småningom vara över, tack och lov. Det är samma sak varje höst. Man gör inget annat än står i bärbuskarna och saftar och syltar. Eller, ja så känns det i alla fall. Ändå fastän det blir lite tråkigt i längden är det ju också så tillfredsställande. Att inte behöva köpa saft fulla av kemikalier, att kunna ta upp ur frysen en burk med sylt att sätta på morgongröten. I år har jag satsat mera på sylt eftersom vi har mycket saft i frysen från föregående år. Det har blivit endast 6 major saft, men desto mera sylt. Idag ska jag försöka plocka lite hallon ännu och tömma röda vinbärsbusken. Sen i moron blir det att koka en maja saft och lite sylt, sen får det vara klart. 
Fast det är klart, sen börjar ju havtornen bli klara och lingon och äpplen...




torsdag 7 augusti 2014

Astrid Lindgrens värld

Förra veckan var vi en tur till Sverige och Astrid Lindgrens värld. Jag har haft i tankarna flera år att vi skulle åka dit. Vi hade tänkt åka i fjol, men då kom Edla och ställde allt upp och ner ;)

Jag hade hört så mycket om stället och hade därför väldigt höga förväntningar. Ändå blev jag väldigt positivt överraskad. Barnen trivdes och vi trivdes. 2 dagar var för kort tid för att hinna leka på alla platser. Att hinna se alla föreställningar är omöjligt, eftersom det spelas över 50 per dag. Det siktade vi inte på heller. Det är enbart ett fåtal föreställningar som finns i schemat resten får man ha tur med och råka vara på plats när de spelas. 

Jag rekommenderar stället varmt. Vi skall absolut åka dit på nytt. 

Här får ni se en liten del av alla foton jag tog: 

Junibacken. Madicken säljer Lisabeth som slav.

Till och med Edla satt snällt och tittade under föreställningarna

Nils Karlsson Pysslings hus

Katthult




Edlas favoriter var dessa små hus, lagom för henne.



Mattisborgen

Vargklämman



Bullerbyn



Taxfree

när man är på resa får man festa till det