tisdag 29 mars 2016

påskrulle


Nu är ju påsken förbi, men jag delar detta ändå. Man behöver ju inte göra den enbart till påsk. Det här är en fräsch och god rulltårta. En liten annan variant än den traditionella. Grunden är helt vanlig sockerkaksrulltårta. Det är fyllningen som är det mumsiga. Till fyllningen till en rulltårta på 4 ägg använde jag 1dl grädde, en burk citronkvarg, 2 gelatinblad och en mindre burk persikor. Till garneringen använde jag 1dl grädde och en burk mandariner. Jag upprepar mig, men den är riktigt mumsig, och det bästa inte alltför svår att göra. Någon tid tar det inte heller. 

måndag 28 mars 2016

fyllda chokladägg


Gårdagens dessert var en söt liten sak. Närmare bestämt dessa fyllda ägg. Jag fyllde dem med jappfluff, men man kan ju välja att fylla med vad man vill. Underbart gott var det och de blev väldigt uppskattade. Så värst mycket dessert är det ju inte (jag gjorde varsin halva åt oss), men oftast räcker det ju med mindre dessert än man tror. 
Till jappfluffen använde jag ca 80g choklad och lite mer än en halv dl grädde. Det blev perfekt mängd åt 5 personer. Ifall ni inte kommer ihåg hur man gör fluff ska jag nu här berätta. Ni mäter upp grädden och chokladen i en kastrull. Sen låter ni chokladen smälta tillsammans med grädden. OBS! det får inte koka. När all choklad har smält låter ni det svalna i kyl, gärna över natten. Sen är det bara att vispa upp, konsistensen blir som vispad grädde. 


fredag 25 mars 2016

glad påsk!

Kikar bara in för att önska er en underbar och fridfull påskhelg. Själv tycker jag det ska bli så skönt med många söndagar, lär behövas för att ladda batterierna. 

Lite bilder från vårt påskhem.








torsdag 24 mars 2016

den inofficiella muminmuggen


Den här muggen delar åsikterna bland muminsamlare. Vissa anser att den tillhör muminmuggarna, medan vissa anser att den inte alls gör det. Den här fyren är nämligen den som gav Tove Jansson inspiration till muminhuset. Muggen finns i flera olika färger, och då också i olika prisklasser. Den röda har tillverkats i minst antal, därför är den också dyrast. Nu är jag inte säker på ifall den här säljs fortfarande, jag köpte min i alla fall via huuto.net.  Jag ville ha den här blåa, för att den är så fin och så passar den i hos oss. Jag själv förvarar den nog bland de andra muminmuggarna. Och jag vet att Vesa Keskinen också har dessa glosholm muggar i sin samling. Det finns en hel serie med fyrmuggar, alltså bilder av olika fyrar runt om i Finland. Bland annat en som avbildar Tankar. Den här muggen är alltså en del av den serien. 


söndag 20 mars 2016

vilken vecka!

Ja, vilken vecka vi har bakom oss. Förutom jobb har jag haft spring nästan varje kväll. Igår var jag och Z till Vuokatti med tvillingarna. Det blir inget Levi i år, när ungarna fick höra det var det inga glada miner. Därför blev det en dag i Vuokatti. Dessa ställen går ju inte att jämföra alls, men för barnen tycker jag nog det kunde räcka i år. Grejen med det hela är att de har ju endast åkt i gratisbackarna vid Levi, och jag antar att dessa inte kommer att räcka mera nästa år. Därför var det på tiden att de lär sig kurva ordentligt  istället för att ploga.
Alla större pister vid Levi är faktiskt ganska branta och då måste man kunna bromsa ordentligt. Vuokatti var riktigt bra för det här ändamålet. Vissa pister är ganska branta och vissa är det inte så vi fick träna på allt. Dessutom fick vi ju träna sittliften också. Ganska fort tycker jag nog att de fattade själva grejen med slalom, vilket ju förstås inte är att ploga hela vägen ner ;)
Ja nå, det om det. Nu går vi in i stilla veckan. 4 arbetsdagar kvar så kommer ett behövligt påsklov emot. Imorgon slutar jag tidigare så då ska Edla och jag passa på att städa lite och kanske börja förbereda påsken lite. Jag brukar vilja pynta en del, fastän den är fort förbi.

ett foto från igår

onsdag 16 mars 2016

litet hjärta av afrikanska blommor


Jag har ju inte tid att handarbeta så mycket numera, men lite får jag gjort i alla fall. Sådana här små, gulliga hjärtan är perfekta att göra. Det krävs inte så många rutor och så är de så gulliga att hänga lite här och var. Den här hänger i vår matsal.


tisdag 15 mars 2016

hur kan man få kokt potatis godare?

Jag har ett väldigt bra tips, som jag fått av min farmor. Koka potatisen med morötter, lök och smör. Jag tycker kokt potatis är bland det värsta som finns, därför är jag också en såsmänniska. Jag gör alltid en sås. Men vill man inte det är det här ett väldigt hett tips. Potatisen får en jättegod smak. Löken är inte så god att äta, men potatisen och morötterna, nam. 


Ser det inte gott ut så säg?

söndag 13 mars 2016

mazarincupcakes

Idag är det mazarindagen. Därför passade jag på att göra några cupcakes till kaffet. Jag använde mig av följande recept. Sen blandade jag grädde och vaniljkvarg, som fick bli frostingen. Mazarin är ju en grej som delar befolkningen lite, endera tycker man om det, eller så inte. Men jag tycker dessa var goda, och även de andra åt med god aptit så helt dåligt betyg kan de inte få.

Mazarinmuffins

250g mjukt smör
1dl vetemjöl
5 ägg
500g mandelmassa

Vispa smör och riven mandelmassa. Tillsätt ett ägg i taget under vispning. Vän sist ner mjölet för hand. Grädda i 20 min i 175 grader. 

Kan tillägga att jag gjorde på 150g mandelmassa och räknade lite på högt hur mycket det blev av de andra ingredienserna. Jag fick en 6 stycken muffins. Därefter kan räkna ut på ett höft hur många det blir av en hel sats. 


lördag 12 mars 2016

den nyttigare varianten - dadelbollar


Ungarna har ätit way too much godis de senaste veckorna. Först hade Lova och Alvin födelsedag och sen hade jag hem en del från Dublin. Därför bestämde jag att det blir inget fredagsgodis den här veckan. Förvånansvärt nog accepterade barnen det utan tjat. 
Istället bestämde vi oss på att pröva dadelbollar. Man har ju läst en del om denna nyhet, men vi har aldrig gjort dem förut. Eftersom de inte innehåller tillsatt socker alls, var jag lite skeptisk huruvida barnen skulle tycka om dem. Men i onödan, de gick åt som smör i solen. Det var absolut inte sista gången vi gjorde dem. Lova tyckte att vi skulle börja göra dem istället för fredagsgodis varje vecka. Det var inget dåligt betyg. Jag tycker de är lika goda som vanliga chokladbollar. Eftersom både dadel och kokos har rätt mycket sötma i sig själva blir de ganska så söta. Men utan de hemska sockerkristallerna. Dessutom är de mycket enklare att rulla än chokladbollar, för smeten är så pass kletig. Inte ens Edla hade några problem med att få dem runda. Jag rekommenderar starkt! Jag delar inget recept, för det är så enkelt att googla, sen kommer det upp hur många förslag som helst. Vi gjorde en variant utan nötter. 

torsdag 10 mars 2016

varm smörgåstårta


Den här varma smörgåstårtan hade jag gjort till Lova och Alvins kalas. Det är en riktigt bra variant till traditionell smörgåstårta. Jag gjorde ju förstås min på högt. På en hel ugnsplåt med tre lager bröd. Men jag delar receptet som det är, så får ni anpassa det till mängden ätare. 

Varm smörgåstårta
6-8 port.

18 skivor formfranska

300g rökt skinka
2 lökar
1 burk champinjoner
1 burk majs
4 kokta ägg
500g creme fraiche
salt och peppar

3 tomater 
2dl riven ost

Koka äggen. Blanda alla ingredienser till fyllningen i en bunke. Lägg ut 6 skivor bröd på ett ugnsfast fat. Bred på halva fyllningen och lägg på ett nytt lager bröd. Bred på resten av fyllningen och sedan ett sista lager med formfranska. Toppa med tomater och riven ost. Grädda 20-25 min i 200 grader. 

Jag serverade tårtan med en smarrig sallad

tisdag 8 mars 2016

ett kik i Lovas rum

Nu har turen kommit till Lovas rum. Varsågod och ta er en titt. 




Lova och Alvin fick varsin ängel av dagmamman när de slutade där. Så fin gest, tycker jag. Tvillingarna har de fått till julklapp av fammo och faffa.


sängöverkastet har varit min mormors. Jag tycker fortfarande att det är så vackert. Det tyckte jag redan när mormor hade det på sin säng.


i postlådan förvaras alla gratulationskort

måndag 7 mars 2016

Dublin

I natt kom mamma, jag och lillasyster hem efter några dagar i Dublin. Vi har gått och gått och shoppat och shoppat. Jag sade att jag inte skulle shoppa mycket, men ack så fel jag hade. Alltså jag tänkte inte få fast väskan. Men vem kan motstå tröjor och byxor för 3 euro styck. Och förutom det underkläder och strumpor jättebilligt. Fastän jag shoppade mycket var det mest nödvändiga grejer. 

Dublin är ju en rätt liten stad. Vi bodde inte i centrum så vi åkte nog buss. Ett 72 timmars kort kostade 19,50. Med det fick man åka buss, spårvagn och dart-tåg. Kollektivtrafiken går enda ut och även förbi flygfältet så med samma kort slapp vi därifrån och dit också. Någon tunnelbana finns det inte i Dublin så det tar ju ett tag att komma nånvart med buss, för trafiken är ganska så livlig. Det finns två spårvagnslinjer. De åker ut ur stan. Vi hoppade på den ena för att komma oss lite utanför och satt på tills vi tyckte vi sett tillräckligt. 

Som sagt shoppade vi en massa. Det finns jättemånga köpcenter överallt i Dublin och jag tror nog vi besökte nästan alla. Men vi shoppade nog endast vid Primark eller Penneys som det heter på Irland. Visst gick vi och tittade på en del sevärdheter också, det hör väl till. Men det finns inte så jättemycket att titta på i Dublin. Ganska lagom egentligen. Sista dagen strosade vi runt ganska mycket och det var ju trevligt att inte stressa utan att gå dit näsan pekar. 

Vill man åka till ett ställe som inte är sprängfullt av turister är Dublin ett bra alternativ. Jag antar att det inte är det första ställe man tänker på om man planerar en stadsweekend. Men väl värt ett besök. 

Lite strul blev det när vi skulle hem. Vi var lite nervösa veckan före vi skulle åka p.g.a strejken Sas var utsatt för. Som tur tog den slut så vi kom oss iväg. Vi åkte från Vasa och bytte plan på Arlanda. När vi skulle hem och landade på Arlanda märkte vi till vår förskräckelse att planet mellan Arlanda och Vasa var inställt. Jag skulle i jobb idag så jag hann ju tänka ut alla möjliga scenarion. Men här måste jag faktiskt skryta på Sas för det hade bokat om oss på ett plan till Helsingfors och därifrån med Finnair till Vasa. Så allt som allt kom vi endast 2 timmar senare hem. Bagaget behövde vi inte bry oss om. Vi var faktiskt lite skeptiska om det skulle komma med samma plan, men det gjorde nog mammas och mitt. Lillasysters kom med följande plan. 

Vi hade en trevlig resa, men nog var det skönt att köra in i Kållby. Jag är ingen storstadsmänniska, det är ju folk överallt. Det är trevligt att besöka olika platser, och sen uppskattar man det man har så mycket. 

Till sist bjuder jag på några bilder.








Vi såg två höghus, annars finns det endast sådana här radhus. Överallt i olika format. 




underbart god fish and chips

söndag 6 mars 2016

en glimt av Alvins rum

Välkommen in och få en liten glimt av Alvins rum. Jag lovar att ni ska få se helheten också nångång. 

bokstäverna har jag klätt med tapet





Jag letade och letade efter fina tavlor, men hittade inga. Till sist köpte jag två fina pussel som jag limmade upp på canvas. 

väggordet har jag gjort själv

den gamla dockan har han fått av min farmor



fredag 4 mars 2016

Ahlgrens bilar som kuddar


Nu som då stöter man på bilder av virkade Ahlgrens bilar. Tyvärr finns det inget mönster. Det blev nåt tjafs med hon som gjort det och några andra så hon raderade det. Men jag tänket att det inte kan vara så svårt att frivirka. Och det var det inte heller. Jag använde dubbelt garn för jag ville ha dem stora, stora som kuddar. Den svarta syns nu inte så bra på den här bilden, men den är lite mindre än den gröna. 



Här sen ni vilken storlek de är. Alvin var nöjd över sin nya kudde.