onsdag 29 juni 2016

midsommartårtan


En marängtårta, det hör väl till midsommaren det. I år blev det en sån här variant, med chokladganache och bärgrädde. Alltså, marängtårta måste ju vara bland det godaste som finns. Speciellt om man blandar choklad och bär, det passar så bra ihop med den spröda marängen.
Ganache gör ni på följande sätt. Koka upp grädde, typ en halv dl, häll sen den över 200g hackad choklad, rör om tills massan är slät. Låt stelna en stund. Jag brukar även bland i lite smör. Mängderna kan man ju variera beroende på hur tjock du vill ha ganachen eller hur lång tid du har på dig. Alltså för en tjock ganache med lite tid - mindre grädde. Och för en lösare ganache - mera grädde. 
Grädden har jag endast vispat och sen blandat med hallon, blåbär och jordgubb. Smarrigt, minsann!



måndag 27 juni 2016

vår midsommar

Som vanligt firade vi midsommar både vid villan och strandcamping. På aftonen hakade vi husvagnen framför bilen och styrde kosan mot villan. Det blev premiärnatt i vår nyrenoverade husvagn. Helt klar är den inte, bland annat fattas gardiner och sånt, men det största jobbet är gjort.
En trevlig midsommar afton hade vi, tillsammans med massor av mygg. De yngsta barnen satt på sina pukycyklar mesta tiden. Det är så roligt att se hur viktiga de är för varandra, Edla och kusin Aron.



Lova och Alvin spelade olika spel med farbröderna

                                                               Edla ville fiska upp en haj

På midsommardagen lämnade vi husvagnen och körde till strandcamping för att äta. På kvällen for vi hem för att sova. På söndagsmorgonen styrde vi igen kosan mot strandcamping för att äta rester och sen ännu till villan för att äta mera rester och hämta vagnen. Midsommarhelgen kan således beskrivas med två ord: gemenskap och mat. Men ack så god mat vi ätit. Jag hade förstås bakat en del. Vad ska jag berätta imorgon eller så.

fredag 24 juni 2016

blogglista

Så här till midsommar tyckte jag att det skulle passa med en liten blogglista. 

1. Fem saker du alltid har i kylskåpet
lök, ost, creme fraiche, grädde, smör

2. Fyra saker du inte kan vara utan
läppomada, en bra bok på gång, ett handarbete, mina familj

3. Tre saker du inte kan äta
Egentligen är jag allätare så detta var lite svårt. Men om jag svara på sånt jag är allergisk mot. Äpple, nötter, mandel. Sånt jag tycker mindre om är hela leverbitar (mald lever går bra), margarin (blää det är nog det värsta som finns)

4. Två saker som gör dig glad
Just nu att det är sommarlov

Och att jag har ett jobb att gå till i höst

5. En sak du gör flera gånger i veckan
Det är massvis av grejer, men en lite mindre glamourös är nog det att jag tjatar om hur råddigt vi har. Det gör jag nog nästan varje dag. 


Med detta vill jag önska er en skön midsommar!



torsdag 23 juni 2016

Rom

Äntligen tycker jag att jag har så pass bra tid att jag kan sätta mig ner och skriva om vår resa. Jag kommer endast att skriva ett inlägg, för att inte tråka ut er som inte är så intresserade av resor.  

        

Vi hade en bra resa, tycker jag. Maken som inte är så förtjust i att resa kanske inte är lika övertygad. Han kom med bara för min skull, men jag tror nog han tyckte en del var intressant. Om inte annat var det helt underbart att få tid på tumis utan att behöva tänka på nån annan. Väldigt fint väder hade vi, närmare 30 grader varje dag. Ibland kändes det lite väl, tyckte jag.

Rom är en fin stad med väldigt gamla byggnader och ruiner vart man än tittar. Det är en trevlig och gullig stad. Små pittoreska gator att vandra på. Ändå tog staden mig inte med storm, och nu har ja kommit på vad som saknades, shopping. Det finns massvis att shoppa, ifall man vill ha dyra märkeskläder. Det jag saknade var något i stil med Primark. Men till att åka med maken som verkligen inte tycker om att shoppa passade Rom ypperligt. Massvis av annat att göra och titta på.

Jag hade lite svårt att greppa hur gamla alla ruiner är. Speciellt Colosseum gjorde att man började tänka. Det uppskattas att 100 000 unga män fick sätta livet till plus en hel del djur. Endast för att underhålla befolkningen!!!



Ifall det är någon som funderar på att resa dit tänkte jag lista mina bästa tips. Jag hade googlat och googlat för att veta så mycket som möjligt innan, och det hjälpte nog oss många gånger.

Fontana di Trevi

- det finns hur många kyrkor och annat som helst att titta på, det finns inte en chans att hinna med allt på några dagar. Därför rekommenderas det att man väljer ut vad man helst vill hinna med. Jag tyckte jag hade valt ut lite, men ändå hann vi inte med allt. Man får dessutom räkna med köer på vissa ställen.

- På tal om köer är det stor skillnad vilken tid på dygnet man väljer att besöka olika ställen. Till Colosseum kom vi ca halv 11 och då var det i stort sett bara att gå in. Jag hade förköpt biljetter så vi slapp i en annan kö som fick fara direkt till säkerhetskontrollen. Det är några euro dyrare, men rekommenderas. Man måste dock via kassan för att byta ut pappret till biljetter men den kön var också kortare.

- Till Peterskyrkan och Vatikanen kom vi tidigt på morgonen, men då visade det sig att påven hade mässa, så kyrkan var stängd till klockan 13. Vi bestämde oss att gå någon annanstans så länge och kom tillbaka klockan halv 12. Då var vi nästan längst fram i kön. Vi slapp in redan klockan 12. Så det längsta vi köade nånstans var just denna halvtimme. På väg till Peterskyrkan finns det guider ut efter hela vägen som försöker locka dig att köpa en guidad tur. Speciellt när kyrkan var stängd. Varken Z eller jag var nämnvärt intresserade av museerna, vi var inte villiga att betala 40e för dessa. Peterskyrkan är gratis. 

- De flesta jag talat med före sa att Rom är så litet att man kan gå överallt. Som tur lyssnade vi inte på dem utan vi åkte nog tunnelbana. Det kostade 18e för 72 timmar. Och det var det absolut värt. Vi gick nog tillräckligt ändå, så sjuka fötter har jag aldrig haft. 

- Metrobiljetter kan man köpa på vissa stationer i automater. Och i tobaksaffärer. Bolaget som har hand om kollektivtrafiken heter Atac och det ska det stå på dörren till tobaksaffären ifall de säljer biljetter. Med samma biljett får du åka metro, spårvagn och buss. 

- Roms metro har endast två linjer, så det är inte svårt att hitta rätt. Dessutom står det i metron var du ska gå av för att komma till t.ex spanska trappan eller Cestiuspyramiden.



- Bekväma skor är a och o, och gärna flera par att byta om med. Jag hade tre par, det var helt sagolikt att få byta skor när fötterna var som trasor. 

- När det gäller hotell finns de billigaste runt Stazione Termini, Roms centralstation dit tåget från Fiumicino-flyplatsen anländer. Vi bodde riktigt nära där, och det var super för det var enkelt att komma till hotellet mitt i dagen för att vila eller byta skor, eller gå på toaletten. Det är inte så enkelt att hitta en toalett mitt i Rom.

- Som jag sa finns det endast två metrolinjer och de korsar varandra endast vid Termini. Där är alltså enda möjligheten att byta linje.


Det finns hur många hotell som helst runt just Termini. Vårt hette Amadeus. 
Jag hade sex krav när jag letade runt.
1. minimi 3 stjärnigt. För man vet ju att deras stjärnor inte går att jämföra med våra. 
2. det skulle ligga nära Termini
3. morgonmål måste vara inkluderat i priset
4. under hundralappen per natt
5.  luftkonditioneringen måste gå att styra från rummet
6. gratis avbokning

Och tro det eller ej så hittade jag ett hotell som passade in på alla krav. Vi var riktigt nöjda över mitt val. Personalen var trevlig och hotellet var fräscht. Inget extra men helt ok. Det är ett litet hotell med endast 24 rum, vilket ledde till att personalen kände igen en. Vi behövde till sist inte ens säga vilket rum vi hade utan de kom ihåg. Då kändes det ganska tryggt att lämna passen på rummen. Jag är lite nojig över sånt. 
 Och där mitt i värmeböljan var vi verkligen nöjda över att jag hade som krav att AC:n ska gå att styra i rummet, alltså att alla rum hade egna AC system. 



Nu blir det att börja planera för nästa resa. Maken har lovat att han kan komma om 10 år på nytt, så tills det får jag väl resa utan honom. Mamma, jag och lillasyster ska väl nog till våren igen någonstans. Vi håller på att göra det till en tradition. 




måndag 20 juni 2016

vi är hemma

Tidigt i morse kom vi hem, trötta efter att ha kört hela natten. Det blev som förståeligt inte mycket sömn på morgonkvisten, för mig. För maken blev det ingen sömn alls för han for direkt i jobb. 
På grund av lite sömnbrist laddar jag endast upp lite random bilder, så kommer det utförligare inlägg senare. 


ruiner finns det överallt


Colosseum




Spanska trappan kanske inte var riktigt till sin fördel just denna dag. 


Peterskyrkan



Trastevere, där åt vi den godaste pizza jag smakat. 


fredag 17 juni 2016

10års dagen

Idag är det 10 år sen vi lovade varandra evig trohet. Så unga och naiva vi var då, ja eller i alla fall jag. Jag får verkligen hoppas att åren har gjort mig mognare ;)

Vad vi gör i dag är i skrivande stund öppet (detta är ett schemalagt inlägg), men i alla fall har jag förköpt biljetter till Colosseum så dit ska vi åtminstone. De lovar uppemot 30 grader så vi ska väl mest promenera runt och njuta, kanske ta oss en god glass nånstans. 




" It takes million of people to complete the world.
But it only takes you to complete mine."

Vilken tur att det fortfarande efter 12 år tillsammans är på detta vis. 

onsdag 15 juni 2016

Idag åker vi

ja, eller i kväll rättare sagt. När barnen är installerade och tar natten sätter vi oss i bilen och styr nosen mot söder. Så mycket sömn lär det inte bli inatt för vi ska köra ner till Helsingfors. Planet går nämligen på morgonen. Jag börjar ha packat klart så småningom. Det var så dyrt att köpa till bagageutrymme så vi kör med endast handbagage. Så värst mycket behöver jag ju därför inte packa. Som tur är finns det ingen Primark i Rom, så jag ska väl inte shoppa nästan alls. Mest ska vi titta på olika sevärdheter. Det finns ju massvis med sånt, jag har nog fått välja, för vi hinner absolut inte se allt på 4 dagar. Jag har googlat och googlat och lånat böcker de senaste månaderna, och gjort listor, så jag tycker jag är helt råddig i huvudet. Förhoppningsvis skingras det när vi kommer fram.
Nu ska jag så småningom checka in oss och printa ut boardingpassen, sen kommer maken hem och ska försöka få lite sömn. Så vi hörs på måndag ifall inte nätet på hotellet är i sådant skick att jag skulle få till ett inlägg. Ciao!


tisdag 14 juni 2016

förlovningsfoton

"Hosta och kärlek går inte att dölja"


Förutom Edla firade vi även yngsta svågern och hans fästmö i helgen. Här ovan ser ni kortet jag knåpade ihop åt dem. 
Det var även jag som fick äran att ta deras förlovningsfoton. Så en solig söndag för några veckor sen, körde vi mot fäboda. Och solen var just den som ställde till en del problem. Jag är ju inget proffs, men jag tycker ändå att vi fick till en del helt ok foton i alla fall. Med turturduvornas tillåtelse ska ni nu få se mina favoriter. Jag är ju amatörernas amatör så inga bilder är redigerade på något vis. Och som sagt ställde solen till en del, med skuggor och sånt. Hur mycket man sen stör sig på det är ju en annan sak. Kanske jag som fotograf stör mig mest. 







måndag 13 juni 2016

Edlas tårta


Edlas absoluta favorit just nu är Jake och piraterna. Därför fick det bli en sån kaka. Ätbara tårtbilder är ju väldigt tacksamma, speciellt om man inte har tid med någon invecklad dekoration. 
Till den här tårtan gjorde jag en fyllningskonstallation jag inte gjort förut. Jag ville ha en fräsch fyllning, efter en hel del chokladaktigt den senaste tiden tyckte jag det passade bra. Därför valde jag att göra citronmousse och svartvinbärsmousse. Just svartvinbärsmousse har jag inte gjort förut. Men jag måste säga att dessa båda gifte sig väldigt bra tillsammans. 
Jag har ju berättat förut hur jag gör mousse, så dessa har jag gjort på samma sätt. Skillnaden här är ju bara att jag har sockerkaksbotten mellan fyllningarna. 



söndag 12 juni 2016

kalas, kalas

Idag har vi firat Edla. Som hon har väntat på den här dagen. Och så många fina presenter hon fick. 
Det har ju varit en hel del kalasande på sista tiden, därför bestämde jag mig för att bjuda på ordentlig mat istället. Efter jul när de reade bort skinkorna köpte jag en och den fick igår kväll åka i ugnen. Jag gräddade den på låg värme över natten så den var underbart saftig. Två olika sorters potatis gjorde jag, gräddpotatis och rostade potatishalvor. Som tillbehör hade jag gjort bland annat potatissallad, rödbetssallad, karamelliserad lök och en god blandning på morot och kålrot och smör. Bröddeg hade jag att kalljäsa över natten så att det endast var att baka ut och grädda idag. Gott var det, men ack så mycket jobb. Räknar jag ihop timmarna från i går kväll och timmarna i morse blir det till 9 timmar jag stod i köket och kokade och pajstade. Men det var det värt. Kul med ett lite annorlunda kalas emellanåt. För till kaffet hade jag endast bakat en tårta, och sen åt vi upp lite rester från Fannis examenskalas, (som förstås varit nedfruset). 








Tårtan får ni mera info om imorgon. 


så fina är Fannis examensrosor fortfarande. Inte så dumt att kunna återanvända dem på nästa kalas. 


torsdag 9 juni 2016

vispgröt


Jag blev så sugen på vispgröt helt plötsligt. Och vad gör man inte då, jo man smäller ihop en sats. Jag brukar göra på samma sätt som svärmor. Hon kokar inte på lingon utan på svarta vinbär. Jag tycker det blir så mycket godare. Helt enkelt har jag kokat mannagryn i svartvinbärssaft och vispat länge, länge. En del socker behövs det ju också. Men ack så gott det är. Både jag och Lova har ätit alldeles för mycket redan. Egentligen äter jag inte med grädde, men vi råkade ha lite kvar från gårdagens våffelkalas så.. Jag tycker gröten är absolut godast med riktigt kall mjölk. Fast kan man kalla det ens gröt? Den är ju så slät att man inte kan ens inbilla sig att man känner ett mannagryn. Hur som haver är det supergott!

onsdag 8 juni 2016

ett indiantält

eller ett tipitält som dessa också kallas. Ett sånt sydde jag åt Edla till hennes födelsedag. Våra barn älskar att bygga kojor, så succen var ett faktum. 
Egentligen var det inte svårt att knåpa ihop tältet. Lite hjälp av maken fick jag nog ta, det var han som räknade ut hur stora sidorna skulle vara (fast om jag fått bestämma hade jag nog gjort dem mindre, nu tycker jag tältet tar upp onödigt mycket plats). 
Jag valde att göra fem sidor, 4 tyckte jag var för lite och 6 för många. Så jag köpte 5 stycken pinnar och ett tjockt tyg från ikea. Sen klippte jag ut 5 lika stora trianglar. Och sen var det bara att först sicksacka och sen sy ihop alla sidorna. Jag har sytt en extra söm för att hålla pinnarna på plats. 
En öppning måste ju tältet också ha, för att kunna stänga har jag sytt dit tarra.  
Tack vare de extra sömmarna för pinnarna är det enkelt att vika ihop tältet och ställa det i ett hörn, vilket egentligen inte är så dumt. 
I det stora hela är jag nog nöjd, fastän jag gjort det mindre om jag börjat på nytt. 
Ni får ursäkta att bilderna inte är i det bästa laget, försök få till fina foton i knökfullt lekrum ;) 





tisdag 7 juni 2016

Edla 3år


Idag blir vår envisa, men så älskade unge 3 år. Ja, en envisare unge har jag aldrig träffat. Hon vet minsann vad hon vill, och i alla fall mina nerver är nog på bristningsgränsen nästan hela tiden. Men däremellan är hon så liten och ljuvlig, och vill sitta i knät. Hon tycker själv att hon är stor, hon vill inte sitta i vagn, sånt är för småbarn. Men när det blir mot natt då vill hon nog sova bredvid mamma och helst ska man röra henne i håret tills hon somnar. Jag hade lite lekt med tanken att flytta henne i eget rum i sommar, men hon blev helt hysterisk bara jag nämnde saken, så nu har vi i stället flyttat hennes säng tillbaka till andra sidan av vårt sovrum, det tyckte hon var ok. Och helt ärligt tror jag nog att jag mår bättre också bara jag har henne ganska nära mig. Hittills har hennes säng ju varit så nära min som det bara går, men på sista tiden har jag märkt att hon reagerat bara för att jag svängt mig, så det var dags för lite förändring. 
Just nu tycks hon vara i någon sorts trotsålder, för hon gör precis tvärtemot vad man säger. Eller så är det en reaktion på dagis som kommer så här efteråt när sommarlovet börjat. 
Kalas blir det först i helgen, för en stor del av de manliga familjemedlemmarna jobbar kväll den här veckan. Paket har hon ju fått, och som hon väntat på dessa. Imorgon ska jag berätta vad jag sytt och fixat åt henne. Sen tror jag att jag ska köra iväg efter lite glass, det är nämligen Edlas favorit. 
Min bebis är 3 år, hur kan det vara möjligt. Min bebis kommer hon ändå att vara länge ännu.

måndag 6 juni 2016

Fannis tårtor

Fanni själv hade ett önskemål angående sina examenstårtor: det skulle stå Fanni och köksbiträde på dem. 
Eftersom det bjöds på en del annat också valde jag att göra moussetårtor. Dessutom är det enkelt att frysa ner dem och de behöver ju inte garneras så värst mycket, de är ju fina som de är. Ett hett tips om man har en hel del annat att ställa under själva festdagen och inte skulle ha riktigt tid att garnera och dekorera någon tårta. Eller om man ska göra många. 


Jag gjorde tre olika lager, med tre olika smaker och digestivebotten. Först ett lager med vanilj, sen hallon och till sist blåbär. Tyvärr kan jag ju som vanligt när det gäller mousser inte ge er något exakt recept, eftersom jag gör på högt. Men så långt kan jag säga att jag har typ 2dl grädde, 200g bär, 1 burk kvarg och 2 gelatinblad, och sötning förstås per lager. Använder du frusna bär rekommenderar jag florsocker för det binder vätska. Lagret med vanilj är egentligen något så enkelt som glasscreme med gelatin i. 
Jag valde att dekorera enkelt, endast med hackad choklad och lite detaljer i sockermassa. Texten är skriven med ätbar tusch. Tårtan med mjölkchoklad är laktosfri, därför fick den inte vit choklad. Personligen tycker jag det är mycket finare med vit choklad. Men laktosfri vit choklad finns inte att få i vanliga affärer. 
Själv smakade jag först idag, och klart godkänt tycker jag nog att de får. Fanni var nöjd i alla fall och det är väl huvudsaken.