onsdag 8 augusti 2018

Sveaborg - Sveriges skydd mot Ryssland

Sveaborg är en av världens största sjöfästningar. Den började byggas i mitten av 1700-talet när Finland hörde till Sverige. Därifrån namnet Sveaborg. På finska hette fästningen förut Viapori, men i i något skede blev det ändrat till Suomenlinna. Idag besöks fästningen av hundratusentals besökare varje år och den är upptagen på UNESCOS världsarvslista. Personligen tycker jag att stället är väl värt ett besök. 



Till Sveaborg kommer man med färja eller båt. Färjan hör till Helsingfors kollektivtrafik och kostar således inget extra ifall man köpt dygns biljetter. Jag läste dessutom någonstans att det är enklare med barnvagn på färjan. Den går var 15:e minut åtm på sommaren och var proppfull. Resan tar ca 15 minuter och under tiden kan man beundra det marina Helsingfors. 


Sveaborg är faktiskt något att se. Tyvärr var det alldeles för varmt när vi var där, men barnen kämpade tappert på i hettan. Bekväma skor är a och o för det är mycket kullerstensgator att gå på. Kartor finns att få direkt man kommer iland och på dem är ett blå stråk utpekat. Det sas att alla viktiga sevärdheter finns utefter detta stråk. Barnvagn skulle inte vara så bra att ha med på grund av kullerstensgatorna. Vi avvek ganska fort från stråket, för grottorna som barnen var mest intresserade av fanns en bit utanför. För övrigt var det inget problem med emmaljungan på kullerstensgatorna. Kanske det skulle varit ett problem med små fladdriga hjul...


grottorna tycket barnen mest om







Angående mat finns det en del restauranger, men även ett K-market. Vi köpte mat därifrån och satte oss i skuggan på en bänk och åt. Parker att piknicka i finns det också. Toaletter finns lite varstans. 


Vi var ordentligt möra när vi kom tillbaka till campingen. Spårvagnen var proppfull och förrän vi hittade en som tog oss till centrum.. Och metron var proppfull. Men det var det värt. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar