torsdag 2 mars 2017

Prag

Ja, var ska man börja. Vi hade en riktigt bra resa. Huvudvärken jag känt i flera veckor före försvann. 

Shoppingen i Prag är inte något att hänga i julgranen, men det var vi ju inställda på. Jag hade läst före att det är så billigt där, vilket inte stämmer. Kläder kostar ungefär lika som här. Däremot är maten billig. Vi betalade i snitt 30e för alla tre på restaurang. Hotellet vi bodde på var en bit utanför, i ett område som heter Zizkov. Eftersom det ligger utanför centrum var det billigt, vi betalde 37e per natt, för alla tre. Och där ingick frukostbuffe. Vi brukar satsa på hotell en bit utanför just för att de är billigare och oftast finns det ju bra förbindelser med kollektivtrafik. 

Jag hade före kollat upp vilka sevärdheter vi skulle titta på så dessa körde vi ju runt till. Vi gick massvis, men vi åkte också buss, tunnelbana och spårvagn. 
På söndagen skulle vi till Petrinkullen. Vi kollade förstås före vilken spårvagn vi skulle åka med. Men när vi suttit en stund märkte vi att spårvagnen bytt nummer. Det var bara att stiga ur och ta en annan. När vi suttit en stund i den hade den också bytt nummer. Ni kan ju tro vi var fundersamma tills vi kom fram till att det är säkert på grund av att det är söndag. Vi fick luskat ut hur det hänger ihop och hittade en spårvagn som åkte förbi Petrinkullen. Resan dit tog oss 2 timmar istället för kanske 20 minuter om vi inte råddat så. Men det är sånt som är lite charmigt. På samma sätt som att gå vilse, det är ju då man ser mest. 

Angående kollektivtrafiken är den inte svår att förstå sig på. Det finns 3 tunnelbanelinjer A(grön) B(gul) och C(röd). Dessa går så att A och B korsar varandra på ett ställe, samma sak med A och C och B och C, men inget ställer där alla skulle ha korsat varandra fanns. Dessutom finns det 26 spårvagnar och ett antal bussar Vi åkte mest spårvagn, för att man ser ju mest då. Plus att det är lite läskigt med tunnelbana för att man är så långt under marken. Läste att den djupaste stationen ligger 52 m under marken. 


gamla stadens torg

Jag tycker det är lite roligt att Prag heter Praha på tjeckiska


Minnesmärke för kommunismens offer vid Petrinkullen. 

Petrintornet, som också kallas Prags Eiffeltorn. 

Bergbanan upp till toppen av Petrinkullen. Vi åkte upp med den, sen gick vi halvvägs ner och hoppade på där. För att se mera. 


Karlsbron

Astronomiska uret. Vi orkade inte vänta på en hel timme för att få se de 12 apostlarna.


Som de snåla finnar vi är betalade vi inte in oss nånstans, förutom till Madame Tussauds. Det kostade ynka 6e, så det tyckte vi att vi kunde kosta på oss. Museet är litet och vaxdockorna dåligt gjorda, men det hade jag läst om förut, så det kom som ingen överraskning. Intressant var det ändå. De flesta dockorna är okända, men visst finns det även kändisar, som skådespelare. De är också bättre gjorda. 

Trdelnik, bakat sötbröd med nutella, sålde de i stånd lite överallt. Riktigt gott.

Vi satsade mera pengar på att äta gott. Här hemmagjord iste och glass. 

Prags nationalrätt. Gris med knödel och surkål

Detta var ett litet urval av foton. Nu blir det att börja drömma om nästa resa. Vi funderar lite på någon julmarknad till julen, kanske Berlin eller Wien. Få se..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar