måndag 4 juli 2016

petit choux-tårta


Detta är något jag velat göra länge, enda sen de gjorde det i "Koko Suomi leipoo", och till midsommaren slog jag till. Jag bakade två satser petit chouxer, sen fyllde jag dem med glass och ringlade massor av chokladsås över. Riktigt, riktigt gott var det. 

Petit choux

75g osaltat smör
1tsk socker
1½ dl vatten
1½ mjöl
2 ägg
1 äggvita

Koka upp smör, socker och vatten. Rör snabbt ner mjölet och blanda kraftigt tills smeten släpper från kanten. 
Ta kastrullen från värmen och häll smeten i en bunke. Vispa med elvisp tills den har svalnat något. Vispa i äggen ett i taget och sedan äggvitan. Vispa i i ytterligare några minuter. Spritsa ut små bollar på en plåt. Grädda i 10 minuter i 200 grader, sänk sen till 175 grader och grädda i ytterligare 20 minuter. 

chokladsås

125g choklad
75g smör
½dl socker
en nypa salt
½dl vatten

Blanda alla ingredienser i en kastrull. Koka upp och rör tills chokladen har smält. Blanda till en jämn sås. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar